Bredbånd Nord og Yousee giver baghjul på internethastighed

Streamingtjenesten Netflix udgiver hvert år en test på, hvilke internetudbydere, de måler gennem deres bruger, har den hurtigste gennemsnitlige forbindelse. I år er det så Bredbånd Nord og Yousee’s kunder som kan anses for at være vinderne. Deres hastigheder blev målt til henholdsvis 4,13 Mbps og 4,09 Mbps. Der var således tæt kamp i toppen med en marginal fordel for Yousee’s kunder.

Netflix er verdens største og mest benyttede streamingstjeneste.

Deres test hedder ’The Netflix ISP Speed Test’ og den kan ses på deres hjemmeside. På verdensplan ligger Danmark lunt i toppen, som nummer 6 på verdensplan. Der er således plads til forbedringer, men det er ikke helt ved siden af.

Skal Danmark helt op i toppen, skal de selvskaber længere nede på listen til at gøre som Bredbånd Nord og Yousee.

Det er utrolig vigtigt, at dit internet har en hurtig forbindelse, hvis du ønsker at streame film, serier eller lignende. I et afsnit længere nede kommer vi ind på Netflix’s egne anbefalinger. De målte hastigheder er selvfølgelig ikke nødvendigvis den samme som du vil opleve ved den enkelte udbyder, da der er tale om gennemsnitshastigheder og det er Netflix som måler dem.

Hvis det er længe siden du har tjekket dit Internet, kan du tjekke denne side hos Netkablet.dk, som viser de billigste Internetforbindelser.

Det giver dog et godt indblik i, hvilke udbyder man kan til vælge eller fravælge, hvis man ønsker at streame fx Netflix.

Bemærk at mindre eller nye internet udbydere ikke er kommet med i testen. Dette gør ikke nødvendigvis, at du skal frygte for om din udbyder giver dig et dårligere signal end det du betaler for. Det skyldes blot måden, hvordan testen er udformet. Det gør selvfølgelig at udbydere som Hiper ikke bliver testet – det bliver de formodentlig i de kommende år.

Listen har rykket sig

Ser man denne test i forhold til tidligere test af Netflix, så er der faktisk nyt. Ikke alene kan vi se, at der givetvis på grund af en øget konkurrence på området, er sket en rokering i top-10’en over bedste udbydere. Helt generelt er der sket en forbedring af internettet, hvilket givetvis også er forventelig, ikke desto mindre er det en markant forbedring, hvilket giver udtryk i de gennemsnitlige hastigheder Netflix måler. I 2013 gik bundplaceringen til Stofa (2,41 Mbps), Telianet (2,15 Mbps) og laveste rangeret var Telenor (2,02 Mbps).

Generelt er der sket en stor forbedring, der er selvfølgelig plads til langt større forbedringer, men ser man på udviklingen i forhold til den procentvise fremgang, så er der da en smule at være glad for. Øverst på listen i år var Yousee (4,13 Mbps) og laveste TDC (3,54 Mbps). Den højeste i 2013 var Waoo Trefor (2,81 Mbps). Det et tæt på en fordobling af de ringeste resultater fra 2013 – 2016.

Bemærk, hastigheder virker utrolig lave – det er de selvfølgelig også – men der er tale om den hastighed Netflix måler og det er et gennemsnit. Resultatet kan derfor godt være påvirket af at nogle få selvskaber stadig tilbyder et billigt men langsomt abonnement.

Hvor hurtigt skal internettet være for at køre Netflix?

Netflix har selv været ude og offentliggjort deres ’krav’ eller rettere anbefalinger til internethastigheder for at kunne streame deres videoer, serier og dokumentarer.

  • 0,5 megabit pr. sekund – påkrævet hastighed for bredbåndsforbindelsen
  • 3,0 megabit pr. sekund – anbefalet til SD-kvalitet
  • 5,0 megabit pr. sekund – anbefalet til HD-kvalitet
  • 25 megabit pr. sekund – anbefalet til Ultra HD-kvalitet

Lad os gøre det ganske klart, det er ikke sjovt at streame Netflix, hvis din forbindelse kommer helt ned på 0,5 megabit pr. sekund. Oplevelsen bliver mildest talt dårlig, du vil kunne opleve afbrydelser osv. Det begynder først rigtig at blive hageligt, når du streamer HD eller Ultra HD.

HD er begynder ved 720p, som efterhånden er minimumstandarden på fx Youtube. Du kan selvfølgelig også se i lavere kvalitet, men den tid er snart forbi. Du bør derfor som minimum sigte efter laveste HD-opløsning på 720p, gerne 1080p, som er den lidt højere standard. Er du virkelig en HD-lover, så er Ultra-HD lige sagen. Bemærk at du her skal have et særligt Netflix abonnement.

Er du i tvivl om din udbyder leverer den aftalte hastighed? 

Oplever du afbrydelser på din forbindelse eller går det simpelthen frustrerende langsomt? Så er det en god idé at tjekke din internethastighed. Det kan du fx gøre på Netflix’s nye tjeneste Fast.com

Er der uregelmæssigheder på det målte i forhold til hvad du betaler for, så bør du kontakte din internetudbyder. Det behøver ikke nødvendigvis være dem der har lavet fejlen, men de vil kunne guide dig til en fejlfinding.

Andet spændende til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *