Hvad er Bitcoin?

bitcoin

Bitcoin er et online betalingssystem og en valuta der kun eksisterer virtuelt. På nuværende tidspunkt er der ikke mange butikker der accepterer bitcoin som betalingsmiddel. Den er dog populær som investeringsobjekt og er på nuværende tidspunkt verdens bedst kendte kryptovaluta. Modsat traditionel valuta styres den ikke via mellemled, centralbanker og pengeinstitutter. Herunder bliver bitcoin nærmere beskrevet.

Hvis du aldrig før har hørt om bitcoins

Hvis du aldrig før har hørt om bitcoins eller kryptovaluta kommer der her en forklaring på hvad det er.

 • Bitcoins er en digital valuta. Der findes ikke sedler og mønter som ved traditionelle penge og valuta. Det er valuta du kun har adgang til via din computer og telefon.
 • Bitcoins er decentralt. Det betyder reelt at der ikke er en organisation som f.eks. en nationalbank der producerer eller bestemmer over bitcoin. Herunder værdien.
 • Bitcoins værdi bliver udbudt via børsen. Det er derfor udelukkende udbud og efterspørgsel der er afgørende for værdien af kryptovalutaen.
 • Bitcoin er bygget op efter peer-to-peer systemet, så brugerne kan købe og sælge uden fordyrende mellemled som f.eks. banker.
 • Nye bitcoins og godkendelse af køb og salg bliver i bitcoin-systemet kollektivt håndteret af et netværk af computere samt ved hjælp af kryptografiske algoritmer. Det betyder at bitcoin ikke er reguleret eller underlagt de samme beskyttelsesregler som traditionelle valuta.
 • Ideen bag bitcoins er at lave et nyt betalingssystem og betalingsmiddel, som kan bruges i stedet for traditionelle valuta som dollars og euro.

Hovedbegreberne bag bitcoin

Bitcoin som i sig selv kan være svært at forstå, kan være mere end forvirrende, hvis man ikke har hovedbegreberne på plads. Det er ord som blockchains, wallets og mining.

 • Svarer til at have sine penge i en pung eller i banken. Her er tegnebogen bare digital og du har adgang udelukkende via din computer eller mobilen. I praksis minder det meget om at have en konto, du kun har adgang til via din netbank.
 • Nøgler. Når du skal overføre en bitcoin, er det nødvendigt at du har noget specielt software og 2 nøgler. Den ene nøgle er offentlig og minder meget om et kontonummer. Den kan ses af alle, men ikke hvem der ejer kontoen. Den anden nøgle er privat og minder mest om et password eller pinkode.
 • Når der overføres en bitcoin fra en person til en anden, sker det via en matematisk udregning, der forbinder den private nøgle med den anden persons offentlige nøgle. Når der er sket en transaktion, gemmes den i en offentlig regnskabsbog, også kaldet Blockchain. Alle transaktioner skal versificeres af de andre brugere.
 • Eller regnskabsbogen. Regnskabsbogen er et kæmpestort offentligt dokument, hvor samtlige transaktioner der sker med bitcoin noteres. Alle der er medlem af bitcoint netværket kan se den. Alle transaktioner, store som små står i regnskabsbogen og sikre fuld synlighed.
 • Fordi der ikke er en centralorganisation bag hver transaktion der laves og gemmes i regnskabsbogen, ligger private computerkræfter til. Computerkræfter er et andet ord for mining. Det kræver uanede mængder af computerkræfter for at styre bitcoin.

Andet spændende til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *