Det Digitale Nordjylland  

Du er her: Forside Info og baggrund Projekter Kunst & kultur Den digitale billedskole

Oversigt | Søg | EnglishDen digitale billedskole


TitelDen digitale billedskole
Støttebeløb865.333
OrganisationNordjyllands Kunstmuseum
KonklusionKonklusion Den Digitale Billedskole
Hjemmesidewww.dendigitalebilledskole.dk
KontaktMuseumsinspektør Aase Bak, aba-kultur@aalborg.dk, tlf. 9813 8088
Øvrige deltagereImagine IT
TemaKunst & kultur
StikordBilledskoler
IKT i de kreative fag
Kommunikationssystemer, konferencer
Kunstmuseer
DagbogSenest opdateret: 9. august 2003
Projekt start1. april 2002
Projekt slut31. december 2003
BeskrivelseDer findes allerede i dag danske museer, der præsenterer dele af deres samlinger digitalt. Til disse hører der normalt en yderst begrænset informationsbank – med oplysninger om kunstnere og værker.

Det er tanken med DDN-projektet, at der for første gang herhjemme opbygges en billeddatabasemed tilhørende formidlingsmoduler, der pædagogisk og særdeles formidlingsrettet sætter kunstforståelse i centrum. Interaktionen mellem karakteristiske værker af moderne kunst på Nordjyllands Kunstmuseum og en gennemført vejledning i kunstforståelse og billedanalyse skal sætte fokus på den moderne kunst.

Desuden skal interesse, interaktion og præsentation skærpes gennem produktion af tre video-miniprotrætter af nordjyske kunstnere inden for såvel maleri, vævning og skulptur.

I dag er det forbundet med en del besvær for elever og lærere at arrangere mueseumsbesøg. Redskaberne til forståelse af kunst i almindelighed – og moderne kunst i særdeleshed er begrænsede og tilfældige. Der mangler en gennemført dansk informations- og undervisningsportal til forståelse for moderne kunst – især en digital indgang. En portal ”med det hele” – hvor progressionen fra en umiddelbar og oplevelsesorienteret tilgang går hånd i hånd med en analytisk-fortolkende og perspektiverende.

En sådan pædagogisk-formidlingsrettet portal mangler i dag på dansk! Det begrænser kunstformidlingens gennemslagskraft – og især unge menneskers tilgang til billedsproget – specielt det ”etablerede”. Den billedsproglige faglighed hos mange unge reduceres derfor i for høj grad til et passivt forbrug af kulørte medieskabte billeder. Ved at udnytte de unges kendskab til computerteknologien og sætte kvalitative redskaber ind som sparringspartnere vil DDN-projektet tilbyde såvel elever som lærere et tiltrængt billedfagligt løft.

Kendskab til – eller glæden ved kunst er vanskelig at omsætte til målbare termer. Det vil dog være en indikator på den digitale kunstformidlingsportals succes, at mange skoler og institutioner gør brug af tjenesten. Behovet for en online kunstformidling vil kunne måles via de ”hits”, der registreres på serveren – og der vil kunne spores afledte aktiviteter på skolernes intranet, der kobles til DDN-projektet. Samarbejdet om kunstformidling institutionerne imellem vil oven i skabe nye synlige arbejdsformer – og virke tilbage på udgangspunktet: kultur- og kunstforståelse.

Til toppenTil toppen

Printervenlig version Printervenlig version
Region Nordjylland · Niels Bohrs Vej 30 · 9220 Aalborg Øst · Tlf.: 96 35 13 80 · Email: nanna.skovrup@rn.dk

Projektpartnere | Aktuelt | Info og baggrund | Kontakt | Videnscenter